Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ & ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ


Θα ασχοληθούμε με το μοσχάρι το οποίο και προτιμάτε από τους Έλληνες για την καθημερινή τους διατροφή,έχει καλά και ποιοτικά κομμάτια και σίγουρα κάποια για τα οποία όπως έχουν γίνει τα πράγματα σήμερα δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε και ένα σκασμό χρήματα για να κάνουμε κάτι απλό!Ακολουθεί ανάλυση για το κάθε μέρος του ζώου ξεχωριστά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μαγειρευτεί καθώς και σημερινές τιμές κατ εκτίμηση για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Μοσχάρι γάλακτος ονομάζεται το ζώο το οποίο μέχρι και την ημέρα σφαγής δεν είχε ξεπεράσει τους 14 μήνες ζωής και προτιμάτε για παιδικές τροφές και για ηλικιωμένους λόγω έλλειψης ''κακού'' λίπους.

Τα μέρη τώρα χωρίζονται ως εξής :

1. Κόντρα φιλέτο ξεκινάει από το Νο. 2 και φτάνει μέχρι και τις μπριζόλες.Είναι το πιο ακριβό κομμάτι του μοσχαριού,προτιμάτε σε λεπτά κομμάτια ψημένο στη σχάρα και η τιμή του μπορεί και να ακουμπήσει σε κάποιες ράτσες και τα 35 €/κιλό.

2. Κιλότο προτιμάτε για κιμά ή για σούπες και πολύωρα μαγειρευτά.Η τιμή κυμαίνεται στα 10 €/κιλό.

3./4./5./7. Μηρός /Τρανς /Νουά /Στρογγυλό. Οι ιδιότητες τους είναι ακριβώς ίδιες με το κιλότο απλά προτιμούνται απο τους χασάπηδες λόγω τις μειωμένης τιμής και τις χαμηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σχέση με το κιλότο και πολλές φορές την πατάμε.Σ' αυτά τα κομμάτια οφείλεται και ότι πολλές φορές στα βραστά αργεί πολύ το κρέας να μαλακώσει.Προτιμήστε όμως ένα κομμάτι Στρογγυλό Νο.5 καθώς βοηθάει στο να μας δέσει καλά η σάλτσα αν κάνουμε κοκκινιστά.

6.Κότσι ενδείκνυται για πολύωρο ψήσιμο στην κατσαρόλα και κάνει υπέροχες σούπες.Η τιμή του κυμαίνεται κοντά στα 11,50 €/κιλό

8./9 Λάπα είναι το καλύτερο κομμάτι για να φτιάξουμε το κιμά.Η τιμή φτάνει στα 8,50 €/κιλό

10./11./12. Μπριζόλες είναι ιδανικές για σχάρα ή γκριλ και η τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα την ηλικία και την προέλευση του μοσχαριού στα 10,40€/κιλό προσέξτε όμως να ζητάτε να τις κόβει λεπτές διότι βοηθάει στο ψήσιμο αλλά και στην ποσότητα.

13./14. Είναι το κομμάτι στήθος του ζώου το οποίο μετά το ξεκοκάλισμα του καταλήγει στον κιμά και είναι αρκετά οικονομικό αν ζητήσουμε αποκλειστικά απο εκεί ,με την τιμή να μην ξεπερνάει τα 7 €/κιλό.

15. Σπάλα η οποία ξεχωρίζει σε Νουά και ποντίκι, αρκετά λιπαρή και προτιμώ να μαγειρεύεται στο φούρνο.Η τιμή της κοντά στα 10€/κιλό

16. Σπαλομπριζόλες αρκετά εκλεπτυσμένο και αυτό και θέλει πολύ προσοχή στο μαγείρεμα να μην μας καεί φυσικά και μόνο σχάρα ή καυτό τηγάνι.Η τιμή τους ποικίλει και φτάνει ως τα 25 €/κιλό

17. Μπροστινό κότσι ίδιο ακριβώς όπως αναφέρθηκε και ποιο πάνω (6.)

18. Μοσχαροκεφαλή η οποία χρησιμοποιείται είτε για την γλώσσα είτε για κάποιο ζωμό.Τιμή αναλόγως παραγγελίας ?????????


Και για να μην ξεχάσουμε τις νεότερες τάσεις της γαστρονομίας η ουρά του μοσχαριού η οποία χρησιμοποιείτε ευρέως το τελευταίο διάστημα σε οσομπούκο,κοκκινιστά και άλλες γνωστές συνταγές και είναι συνήθως διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας στα 12 €/κιλό


Καλά ψώνια και προσοχή στην υγιεινή του προμηθευτή σας..............


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...