Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΑΛΜΥΡΟ SOUFLLE




ΥΛΙΚΑ :

1 1/2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κ.γ μπεϊκίν πάουντερ
1 κ.γ ελαιόλαδο
6 αυγά χωρισμένα κρόκους και ασπράδια
150 gr gouda
100 gr κασέρι
100 gr μοτσαρέλα
50 gr βούτυρο
5 φέτες ζαμπόν ή Μπέικον
αλάτι
πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :
Αφού χωρίσουμε τα αυγά απο τους κρόκους και τα ασπράδια χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα (ρίχνουμε πολύ λίγο αλάτι να σφίξει γρήγορα). Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέϊκιν και ρίχνουμε τους κρόκους, το ελαιόλαδο, το βούτυρο λιωμένο, τα τυριά και το ζαμπόν, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε σιγά σιγά την μαρέγκα με απαλές κινήσεις και ανακατεύοντας κυκλικά να ενωθούν αλλά και να αφρατέψει το μείγμα. Μόλις τελειώσουμε βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμες για σουφλέ ατομικές ή την μεγάλη, και τις βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει απο πάνω καλά.

Oινολογική παρέμβαση :   Ένα Sauvignon blanc ή Μαλαγουζιάς.

  
Καλή όρεξη........

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ







ΥΛΙΚΑ :

5 πατάτες μεγάλες
150 gr κασέρι
100 gr παρμεζάνα
50 gr ανθότυρο
50 ml κρέμα γάλακτος 35 %
1 ματσάκι μαϊντανό
2 κ.σ πάπρικα
3 φέτες γαλοπούλα βραστή
αλάτι
πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες αφού τις έχουμε πλύνει καλά, και τις βάζουμε σ' ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε  με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο,τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα έως ότου μαλακώσουν γυρνώντας τες συνέχεια.
    Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνοντας μια συμπαγή πάστα, βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο και τις σκάβουμε προσεχτικά μ' ένα κουτάλι να αφαιρέσουμε το εσωτερικό σαν κουφάλα δέντρου...(βρέχεται το κουτάλι σε ζεστό νερό θα σας είναι πιο εύκολο!!!), ρίχνουμε και τα κομμάτια που αφαιρέσαμε στα υπόλοιπα υλικά που ήδη έχουμε ανακατέψει και γεμίζουμε καλά τις άδειες πατάτες. Πασπαλίζουμε από πάνω με την πάπρικα και τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά έως ότου πάρουν χρώμα!!!

Καλή όρεξη.........

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΟ


ΥΛΙΚΑ :

1 Μπαγκέτα
10 φ.γαλοπούλα βραστή
3 κ.σ κέτσαπ
1 σκελίδα σκόρδο
150 gr. μοτσαρέλα
1 κ.γ ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Κόβουμε τη μπαγκέτα σε λεπτές διαγώνιες φέτες και τις τοποθετούμε σ' ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, κόβουμε τη σκελίδα σκόρδο στη μέση και αλείφουμε τις φέτες να πάρουν το άρωμα ( για ποιο έντονη γεύση αλέθουμε στο μπλέντερ το σκόρδο μαζί με την κέτσαπ.) και ανακατεύουμε τη κέτσαπ με τη ρίγανη και το αλατοπίπερο.
  Προσθέτουμε απο μία κουταλιά του γλυκού στην κάθε φέτα απο την κέτσαπ και μετά κομμένη μια μικρή φέτα γαλοπούλα, τελειώνουμε ρίχνοντας πάνω το τυρί. Αφού επαναλάβουμε την διαδικασία για όλες τις φέτες τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180.

Καλή όρεξη........


Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΓΛΥΚΟΞΥΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΡΥΖΙ




ΥΛΙΚΑ :

500 γρ. χοιρινό σπάλα ή μπούτι
2 πιπεριές πράσσινες γλυκιές
1 σκελίδα σκόρδο
2 κρεμμύδια ξερά
2 κ.σ μέλι
1 κ.σ κάρυ
1 σφηνοπότηρο βαλσάμικο ξύδι
300 ml ζωμό λαχανικών
1 κ.σ μουστάρδα
1 ποτήρι λευκό κρασί


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Κόβουμε το χοιρινό λεπτές φέτες αν δεν μας το έχει κάνει ο χασάπης ήδη, και το κρεμμύδι με τις πιπεριές σε ροδέλες.Ρίχνουμε σ' ένα τηγάνι ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει πάρα πολύ,μόλις κάψει ρίχνουμε στην αρχή τις πιπεριές και το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε το χοιρινό.Αλατοπιπερώνουμε και το ανακατεύουμε συνεχώς να μην καεί,μόλις ροδίσει καλά σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί όλο.
       Προσθέτουμε τότε, το βαλσάμικο και κάνουμε το ίδιο,μόλις φύγει η έντονη μυρωδιά του ξυδιού ρίχνουμε και την σκελίδα σκόρδο ολόκληρη μέσα,το ζωμό ,τη μουστάρδα και το κάρυ ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε το μάτι.Μόλις πέσει λίγο το ζουμί και γίνει μία παχύρρευστη σάλτσα προσθέτουμε το μέλι ομογενοποιούμε καλά και κατεβάζουμε απο τη φωτιά.
Σερβίρουμε με ρύζι basmati ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου.

Oινολογική παρέμβαση :   Μ' ένα merlot λευκό....


Καλή όρεξη.......


Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ARRABIATA


ΥΛΙΚΑ :

1/2 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
1 κουτί ντομάτες κονκασέ
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
1 κ.γ μπούκοβο ή μία πιπεριά τσίλι
1 κ.γ ζάχαρη
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλ.τσ. βασιλικό ή 1 κ.σ αποξηραμένο
100 gr παρμεζάνα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου al dente, και βάζουμε σ' ένα τηγάνι ψιλοκομμένο το κρεμμύδι,το σκόρδο,τις πιπεριές και το μπούκοβο με το ελαιόλαδο να σωταριστούν.Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια (προσοχή όχι πάνω απο 5 λεπτά θα καούν) αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα κον κασέ μαζί με την ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά.Αφήνουμε να πάρει μία βράση και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το βασιλικό και τα προσθέτουμε και εκείνα,ρίχνουμε και τα μακαρόνια μας μαζί με λίγο απο το νερό που τα έχουμε βράσει και την παρμεζάνα,ομογενοποιούμε και είναι έτοιμη.

Oινολογική παρέμβαση :   Μ' ένα Merlot ή με μία μαύρη μπύρα...

Καλή όρεξη!!!!!


Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ




ΥΛΙΚΑ :

400 gr. ρύζι arborio
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1,2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου
150 gr. παρμεζάνα ή πεκορίνο
 150 gr μανιτάρια πλευρώτους σε ροδέλες
1 ποτήρι λευκό κρασί
40 gr βούτυρο
αλάτι
πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις κάψει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι έως ότου  μαλακώσει.Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ρύζι όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να χρυσίσει και να πιεί όλα τα υγρά.(περίπου 2 λεπτά) τότε σβήνουμε με το κρασί και μόλις απορροφηθεί τελείως απο το ρύζι ρίχνουμε τα μανιτάρια,χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και προσθέτουμε σιγά σιγά με μία κουτάλα ανα δύο λεπτά  μία κουτάλα ζωμό (αν δεν έχετε έτοιμο πρσθέστε ένα κύβο σε 1 λίτρο ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά να διαλυθεί) .Το μυστικό είναι να ρίχνετε σιγά σιγά το ζωμό και να  ανακατεύετε συνεχώς για να χυλώσει σωστά το ρύζι,μόλις σας τελειώσει ο ζωμός τότε περίπου θα είναι έτοιμο και το ρύζι,θα το καταλάβετε αφού φυσικά δοκιμάσετε και  δεν είναι σκληρό ακόμα το ρύζι,αν ναί προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό και ανακατέψτε,αλλοίως όταν μαλακώσει το ρύζι αν τραβήξετε μία γραμμή με την κουτάλα που ανακατεύετε και δείτε ότι το ριζότο αργεί να επανέλθει τότε είναι εντάξει.Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα,ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και είναι έτοιμο.Αυτή είναι η βάση για κάθε ριζότο,αν αφαιρέσουμε τα μανιτάρια απο την διαδικασία, οπότε και το φτιάχνουμε όπως θέλουμε εμείς πρσθέτοντας αφού ειναι έτοιμο υλικά της αρεσκείας μας όπως λαχανικά,θαλασσινά, 4 τυριά,σάλτσα ντομάτας ότι θέλετε.

Oινολογική παρέμβαση :   Ένα Sauvignon Blanc ......και καλή παρέα!!!


Καλές ριζοδημιουργίες

ΚΑΚΑΒΙΑ



ΥΛΙΚΑ :

1 Κιλό ψάρια που χρησιμοποιούνται στην κακαβιά(ζητήστε απο τον ιχθυοπώλη να σας τα επιλέξει.)
4 Μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
100 ml χυμό λεμονιού(περίπου 4 λεμόνια)
2 καρότα κομμένα σε κύβους
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο(μπλέντερ)
2 κολοκύθια κομμένα σε κύβους
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Ζητάμε απο τον ιχθυοπώλη να μας τα καθαρίσει για να μην παιδεύεστε,ζητήστε χάνους,σκορπίνες,δράκαινες,χριστόψαρο,κοκωβιούς... είναι εύκολο να τα βρείτε παντού υπάρχουν.
    Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα λαχανικά μαζι με νερό να βράσουν καλά σε δυνατή φωτιά,μόλις δούμε μ' ένα πιρούνι ότι η πατάτα διαλύεται περίπου 30 λεπτά μαγείρεμα είναι έτοιμη να προσθέσουμε τα ψάρια.Τα βάζουμε σ' ένα τουλουπάνι ή απλό τούλι ή ακόμα καλύτερα στο σουρωτήρι απο τα μακαρόνια αν είναι σχετικά μικρό και τα προσθέτουμε στην σούπα που βράζει (το κάνουμε αυτό για να μην πέσουν κόκκαλα στην σούπα προαιρετικά),αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο περίπου 2 κ.σ μόλις μαλακώσει το κρέας των ψαριών προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε απο τη φωτιά.Καθαρίζουμε τα ψάρια σε καλές μερίδες και σερβίρουμε με την σούπα.

Είναι τέλειο γεύμα ειδικά για παιδιά.

Oινολογική παρέμβαση :   Ταιριάζει απόλυτα μ'ένα βαρελίσιο  Chardonnay

Καλή όρεξη.....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...